mandag den 21. marts 2011

Valg i Haiti

I går forsøgte haitianerne endnu en gang at vælge en præsident, der forhåbentlig snart kan bringe lidt stabilitet til landet, som har været et kaotisk sted siden jordskælvet for lidt over et år siden. Alt forløb fredeligt og vist nok uden snyd. Kandidaterne befinder sig begge på højrefløjen: den 70-årige akademiker og tidligere førstedame, Mirlande Manigat, over for den tyve år yngre popstjerne, Michel 'Sweet Micky' Martelly, som tidligere har taget stoffer og engang har moonet sit publikum under en koncert. Resultatet ventes først midt i næste måned.
Men hvorfor er der en historie om Haiti i en blog, der plejer at handle om Canada? Det er der, fordi der bor cirka 100.000 haitianere i Canada, stort set alle sammen i Montreal på grund af sproget. Haiti har - ligesom enkelte andre langsomme lande i verden - stadig en lov, der forbyder dobbelt statsborgerskab, og langt de fleste haitianere her i byen har valgt at blive canadiere. Men selvom her altså ikke er mange med stemmeret i Haiti, er Montreal et vigtigt stop på kandidaternes valgturné. Politikernes håb er, at den forholdsvis rige og veluddannede haitianske diaspora kan og vil påvirke deres familie og venner i hjemlandet.

Det tætte forhold mellem Canada og Haiti har eksisteret i mange år. Montreal var det første sted, den tidligere præst og præsident Jean-Bertrand Aristide kom i eksil i 1985 (han har siden været i eksil i en masse andre lande i flere omgange og vendte under stor ståhej vendt tilbage til Haiti i fredags - dog uden at blande sig politisk). Fra 2005 til 2010 var Canadas generalguvernør (der fungerer som stedfortræder for dronning Elizabeth) den meget kloge og dejlige haitiansk-fødte journalist Michaëlle Jean. Desuden er Haiti det land, der modtager næstflest bistandsdollar fra Canada (efter Afghanistan).

Ingen kommentarer: