torsdag den 27. januar 2011

Løsning på vej i Hans Ø-sagen

Helt deroppe nord for Thulebasen ligger Hans Ø.

Endelig! Efter nogle nervepirrende år, hvor mange af jer sikkert har spildt talløse vågne timer i grublen over Danmarks arktiske overherredømmes tilstand, ser det omsider ud til, at der er fundet en løsning i sagen om Hans Ø. Den 1,3 kvadratkilometer store klippeø (eller uninhabited barren knoll, som Wikipedia kalder den) ligger klemt inde i Nares Strædet mellem det allernordligste Canada og Grønland, og ingen kan helt finde ud af, hvilken nationalitet fuglene på knolden har. En gang imellem rejser en dansk eller en canadisk ekspedition derop, hejser et flag og lægger en flaske Rød Aalborg eller Canadian Club til næste hold.
Striden er selvfølgelig alvorlig nok. Det nordlige ishav og Nordvestpassagen mellem Grønland og Stillehavet er i fuld fart ved at blive helt isfrit om sommeren, så Rusland, USA og Norge er også med i kampen om at skrabe størst mulig undergrund til sig for at få adgang til olie og mineraler. For Canada betyder det en brat opvågning. Landet har stort set aldrig haft grund til at gøre nogen indsats overhovedet for at forsvare sin nordlige grænse, og nu skal der pludselig mobiliseres et større logistisk militært system hen over det enorme, øde, barske og ekstremt afsides landområde, der i løbet af få år er blevet en kyst.
Hans Island/Île de Hans blev en ubehandlet rift, der truede med at inficere det ellers så velplejede forhold mellem Danmark og Canada, men nu står der så endelig i min avis, at "Negotiators are now confident that Canada and Denmark will resolve their dispute over Hans Island, and sooner rather than later."
Pyh. Det var godt. De er ikke helt sikre på den endelige løsningsmodel endnu, men enten kan vi eje den i fællesskab (hvilket jeg synes, lyder hyggeligt), eller også kan vi dele den på midten (hvilket er mindre hyggeligt, men alligevel ville give os en fælles landegrænse).

Det er nemt at more sig lidt over Île de Hans, og det er der da også en del, der gør. Her er nogle af bedre:
http://radiofreehansisland.com/
http://www.hansislandliberationfront.com/index.htm
http://freehansisland.com/
Jeg skal nok sige til, når der er mere nyt om vores lille stykke arktisk Danmark.



Ingen kommentarer: